Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

O Δ. Στεφανάκης στη Βέροια

Μια όμορφη λογοτεχνική βραδιά επιφύλαξε στο, ευγενές και απαιτητικό, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, βιβλιόφιλο κοινό της Βέροιας που βρέθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου το βράδυ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, καλεσμένος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Ημαθίας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης σε συνδιοργάνωση με το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ο κοσμοπολιτισμός στην λογοτεχνία ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ενώ έγινε και μια εκτενής αναφορά και παρουσίαση στα βιβλία του συγγραφέα, «Μέρες Αλεξάνδρειας» και «Φιλμ Νουάρ» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.











Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης και ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christophe Le Rigoleur, ο οποίος μάλιστα έκανε μια σύντομη αναφορά τόσο στο έργο της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας που γίνεται στη Βέροια όσο και στη σημαντική προσφορά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Τον συγγραφέα παρουσίασε στο κοινό η πρόεδρος της Ένωσης κ. Μαριάννα Λουκά, η οποία αναφέρθηκε περιληπτικά στη ζωή, το έργο και τη βιβλιογραφία του. Τον λόγο πήρε ο καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Φρέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ελληνισμό της διασποράς που μεγαλούργησε και κατάφερε να φέρει πλούτο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ενώ παράλληλα αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο με τον υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτήρισε ύμνο για τον ελληνισμό της Ανατολικής Μεσογείου το βιβλίο του συγγραφέα «Μέρες Αλεξάνδρειας» και διαπίστωσε ότι μεταφέρεται μέσω του βιβλίου το έντονο κοσμοπολίτικο κλίμα της εποχής. Για το βιβλίο «Φιλμ Νουάρ» παρατήρησε ότι χειρίζεται καλά το πλαίσιο του κοσμοπολιτισμού και μεταφέρει τον προβληματισμό ενός φιλμ νουάρ που παραπέμπει στο μυστηριώδες πρόσωπο του βιβλίου που δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή του βιβλίου Βασίλειο Ζαχάρωφ, μια σκοτεινή προσωπικότητα της Ιστορίας, όπως τον χαρακτήρισε και ο ίδιος.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.