Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

«Βιοποικιλότητα- όλα έχουν ζωή - όλα έχουν σχέση

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές έτος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος  είναι η  ευαισθητοποίηση αλλά και η  κινητοποίηση του κόσμου για την προστασία της βιοποικιλότητας , καθώς επίσης και η άμεση αντιμετώπιση των απειλών που αυτή δέχεται από την διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, την αποψίλωση των δασών, τις μονοκαλλιέργειες, τα φυτοφάρμακα, την ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων, την υπεραλιεία, την υπερθήρευση και την κατασκευή φραγμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θα πρέπει πραγματικά και πριν πλέον είναι πολύ αργά να θέσουμε άμεσα τις βάσεις για μια πραγματική αλλαγή.   Τα τελευταία χρόνια ο όρος «βιοποικιλότητα» ή αλλιώς βιολογική ποικιλότητα χρησιμοποιείται καθημερινά με διάφορους τρόπους. Με την υπογραφή της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα από μεγάλο αριθμό κρατών κατά τη Συνδιάσκεψη Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, ο όρος κέρδισε την διεθνή πολιτική αναγνώριση. Από τότε χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα από κυβερνήσεις, ΜΜΕ αλλά και από το ευρύ κοινό.  Βιοποικιλότητα λοιπόν είναι όλη η έμβια φύση, όλη η φύση γενικά, όλα τα έμβια όντα της ξηράς και της θαλάσσης, των πόλεων και των χωριών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η βιοποικιλότητα είναι κυρίως, ένα διαδραστικό και αλληλοεξαρτώμενο δίκτυο ανάμεσα σε δισεκατομμύρια έμβια όντα, πολλών και διαφορετικών ειδών. Το σύνολο των έμβιων όντων της Γης αποτελεί μέρος ενός τεράστιου, εξαιρετικά πολύπλοκου αλλά και αλληλεξαρτώμενου συστήματος. Η βιοποικιλότητα είναι η έκφραση αυτής της ποικιλίας της ζωής. Είναι παρούσα παντού, και εκφράζεται από τα γονίδια, τα άτομα, τα είδη μικροοργανισμών, μυκήτων, φυτών και ζώων, μέχρι και τα οικοσυστήματα, αλλά ακόμα και τα τοπία. Περιλαμβάνει τα δάση, τα γλυκά νερά, το θαλάσσιο περιβάλλον, το έδαφος, τα καλλιεργούμενα φυτά, τα εκτρεφόμενα ζώα, τα άγρια είδη και τους μικροοργανισμούς. Άρα λοιπόν  περικλείει το σύνολο των οντοτήτων που εξετάζει η επιστήμη της Βιολογίας, δηλαδή το σύνολο της ζωής. Η ανθρωπότητα εξαρτάται από αυτήν την κοινότητα της ζωής - τη βιόσφαιρα - της οποίας δεν είναι παρά ένα μόνο συστατικό.
Τα διάφορα έντομα  που συλλέγουν γύρη από τα άνθη των αγρών και των φυτειών και τα γονιμοποιούν,  διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή αυτών των ειδών και, για μας, μία πλούσια παραγωγή φρούτων. Βακτήρια, πρωτόζωα και μια μεγάλη ποσότητα από μικρά μαλάκια ή μαλακόστρακα, τα οποία υπάρχουν στην ξηρά αλλά και τη θάλασσα, για να αποσυνθέτουν τα απόβλητα που παράγει η ζωή, καθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος και το νερό και συνεισφέροντας στο να θρέψουν άλλους οργανισμούς, φύκια, φυτά και ψάρια. Σε αυτό το διαδραστικό δίκτυο, τα μεν τρων τα δε διότι αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η ζωή για να διατηρηθεί. Όμως υπάρχει η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια ανάμεσα στο κάθε έμβιο ον και στο είδος που ανήκει. Η βιοποικιλότητα εκτός από την  επιστημονική της έννοια εμπεριέχει  και ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Η διατήρηση της έχει μεγάλη και πολύπλευρη σημασία για την ανθρωπότητα εξαιτίας, τόσο των πολλών «χρηστικών» αξιών που έχει για τους ανθρώπους, όσο και των «μη χρηστικών». Στις αξίες αυτές περιλαμβάνονται οι κοινωνικο-οικονομικές με  τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα για την εξάλειψη της φτώχιας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιατροφαρμακευτικές με το πλήθος των βιολογικών ουσιών πάνω στις οποίες βασίζονται σχεδόν όλες οι αντίστοιχες ιατροφαρμακευτικές θεραπευτικές μέθοδοι, οι αισθητικές και πολιτιστικές που καλύπτουν γνήσιες, βαθιά ριζωμένες ανάγκες του ανθρώπου, και οι οικολογικές που σχετίζονται με την επιβίωση και την ομαλή λειτουργία των περισσότερων οικοσυστημάτων τα οποία τελικά συνεισφέρουν στη διατήρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών που απαιτούνται για τη δική μας επιβίωση. Πρέπει να θέσουμε λοιπόν τις βάσεις για μιαν πραγματική αλλαγή. Για τον σκοπό  αυτόν, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από μια πιλοτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του επιστημονικού χώρου, των δημοσίων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και συλλόγων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη σειρά δράσεων. Η διεθνής αυτή κινητοποίηση αποτελεί ευκαιρία για να καταλάβουμε καλύτερα ότι η βιοποικιλότητα διαδραματίζει ρόλο κρίσιµης σηµασίας για τη συνολική βιώσιµη ανάπτυξη της Γης.
Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής ,μέσα στα πλαίσια των φετινών της δράσεων και σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας  ,ενέταξε την προβολή της Έκθεσης με το κυρίαρχο θέμα

«Βιοποικιλότητα- όλα έχουν ζωή - όλα έχουν σχέση
                      όλα ίδια - όλα διαφορετικά»
η οποία αποτελείται από μια επιλογή είκοσι φωτογραφιών μεγάλου σχήματος, τις οποίες έχουν «τραβήξει» εξειδικευμένοι  φωτογράφοι. Παράλληλα  θα προβάλλονται  δύο (2) δεκάλεπτα  D.V.D.  ώστε  να προκαλέσουν  τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση σε θέματα φύσης και περιβάλλοντος . Η έκθεση  διήρκεσε  από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 3 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βεροίας  και ήταν ανοιχτή τόσο για το Κοινό όσο  και για επισκέψεις σχολείων.

 πηγές άρθρου: Γαλλικά Επίκαιρα αρ. 02 - Φεβρουάριος 2010,                                                    association GOODPLANET.org, www.ledeveloppementdurable.fr   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.